Go Back   Rangefinderforum.com > Cameras / Gear / Photography > Gearhead Delights > Repair / Camera Care

Repair / Camera Care This is a good place to discuss the care and repair of your photo gear. You can share Do-It-Yourself repair and maintenance, as well as your recommendations for pro repairs. This new forum was created 4/1/07. PLEASE title your thread wisely, so others searching for a certain make of camera or repair person can find your thread easily!

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes

Ricoh 500 Rangefinder Shutter not firing once film is loaded
Old 02-05-2019   #1
fostewi
Registered User
 
fostewi is offline
Join Date: Feb 2019
Posts: 2
Ricoh 500 Rangefinder Shutter not firing once film is loaded

Hi, am new here and I recently got into film. I picked up a Ricoh 500 rangefinder that is not firing the shutter and am wondering if there might be some suggestions on how serious and/or difficult it might be to resolve.

Basically, when there is no film loaded in the camera, the shutter works as expected. However, once film is loaded, the shutter doesn't fire. The film is advanced and the film advance lever becomes locked/cocked as expected but once the shutter button is pressed, it does not fire. However, the shutter button does unlock the advance and as soon as the advance lever is nudged just the slightest, the shutter than fires. This makes me wonder if maybe it's just stuck / dirty (extra pressure from the film being loaded?).

The only other issue I have noticed, and I am unsure if it might be related, is that bulb mode does not work (with OR without film loaded). When the shutter is pressed the shutter opens but it does not close when the shutter is released and the only way to release it seems to be by adjusting the shutter speed (or aperture...I can not recall which right now) ring.

Any suggestions if this might be related to needing cleaning or something more serious?

Thanks...any help greatly appreciated. I am very much looking forward to learning as much as I can about my new hobby.
  Reply With Quote

Old 02-06-2019   #2
seany65
Registered User
 
seany65 is offline
Join Date: Sep 2016
Posts: 1,062
Hello and welcome to the forum fostewi.

I can't help, as the only experience I have is with the later 500GX-and I'm a clumsy git with no talent at fixing things, but I'm sure someone who can help will be along soon.
__________________
An ever-growing amount of photo-stuff and a never-growing amount of photo-talent.
  Reply With Quote

Old 02-06-2019   #3
Phil_F_NM
Camera hacker
 
Phil_F_NM's Avatar
 
Phil_F_NM is offline
Join Date: Jun 2004
Location: Philadelphia, PA
Age: 43
Posts: 3,959
I had one of these back in the early 2000s and I had the same problem. Fifteen years has taken a toll on my memory of the specific fix but I remember the top plate was easy to remove and then the fix was something like a new spring needed to be added to a pawl or lever as the old one had fatigued and actually broken. You can get the top plate off, remount the winder knob then watch the mechanism work. Without and with film. Make sure to have a sacrificial test roll.
Phil Forrest
  Reply With Quote

Old 02-06-2019   #4
fostewi
Registered User
 
fostewi is offline
Join Date: Feb 2019
Posts: 2
Quote:
Originally Posted by Phil_F_NM View Post
I had one of these back in the early 2000s and I had the same problem. Fifteen years has taken a toll on my memory of the specific fix but I remember the top plate was easy to remove and then the fix was something like a new spring needed to be added to a pawl or lever as the old one had fatigued and actually broken. You can get the top plate off, remount the winder knob then watch the mechanism work. Without and with film. Make sure to have a sacrificial test roll.
Phil Forrest
Thanks for the suggestion. Iíll take a look and see if I have the nerve to try it as Iím not very handy.
  Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 22:11.


vBulletin skin developed by: eXtremepixels
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

All content on this site is Copyright Protected and owned by its respective owner. You may link to content on this site but you may not reproduce any of it in whole or part without written consent from its owner.